matthinge in moerdijk foto gvtBarge Terminal Tilburg, Combined Cargo Terminals, Moerdijk Container Terminals en Danser Group slaan de handen ineen om op de route tussen Tilburg, Moerdijk en de Rotterdamse haven lading te bundelen.

Door deze nieuwe samenwerking zijn voor dezelfde hoeveelheid containers minder schepen nodig, wat filevorming bij afhandeling in de haven van Rotterdam vermindert. De samenwerking van deze marktpartijen en de deepsea terminals in de Rotterdamse haven in de ‘West-Brabant Corridor’ is het eerste concrete initiatief dat het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt vanuit de ‘incentiveregeling’ en het sectoroverleg dat vorig jaar is gestart.

boz
De gemeente Bergen op Zoom en Markiezaat Container Terminal BV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe buitendijkse containerterminal in die plaats. Het terrein van de nieuwe terminal verkocht de gemeente aan MCT voor 1,1 miljoen euro. Gemeente en terminaldirectie zijn optimistisch, hoewel de gemeenteraad nog een definitief besluit moet nemen. Volgens BN/De Stem is de verwachting dat de nieuwe terminal in 2019 in gebruik kan worden genomen. 

wilhelminakanaal
MCA Brabant zoekt een projectmanager voor de uitvoering van het Meerjarenplan 2018-2020. De projectmanager zal in samenwerking met directie en bestuur van MCA Brabant een aantal onderdelen van het plan onder zijn of haar hoede nemen en uitvoeren.
Voor deze functie komt in aanmerking iemand die vertrouwd is met de logistieke sector en affiniteit heeft met werken op het scheidsvlak tussen overheid en bedrijfsleven.

foto Suzanne Drs. Suzanne de Laat uit Eindhoven neemt vanaf maandag 27 november als officemanager bij MCA Brabant het komende halfjaar het werk over van Myriam van der Broek. Myriam is wegens ziekte enige tijd niet in staat te werken. 

Suzanne de Laat is Sociaal Geografe en actief geweest als ruimtelijk adviseur inzake vraagstukken op gemeentelijk en regionaal niveau. Tevens zette zij zich in als programmasecretaris naast de lector 'Regie Stedelijke Vernieuwing' voor de ontwikkeling van een nieuwe masteropleiding "Urban & Area Development", aangeboden door een samenwerkingsverband van drie Hogescholen.

jaarcongres 10
Uit de toespraak die Jacques Niederer, burgemeester van Roosendaal en bestuurslid van MCA Brabant, hield bij het MCA-jaarcongres in Veghel op 7 december sprak duidelijk de energieke aanpak en daadkracht waar het deels nieuwe bestuur van de stichting voor staat: “We moeten connected zijn als regionaal netwerk, met alle spelers in het logistieke krachtenveld – ondernemers, onderwijs en overheid – volledig op één lijn. We moeten er niet alleen in slagen om gezamenlijke intenties en plannen te ontwikkelen, maar ook om ze gewoon uit te voeren. Liefst zo snel mogelijk.”

Deze uitspraak had in zijn rede betrekking op de regio West-Brabant, maar kan gemakkelijk van toepassing worden verklaard op heel Brabant. “Wat goed is voor West-Brabant is in dit geval goed voor Brabant en voor Nederland”, aldus de vastbesloten burgemeester van Roosendaal.

Voorzitter Jan Renier Swinkels (r) dankt de vertrekkende voorzitter Jan Kerkhof voor zijn verdiensten.

 

 

kerkhof meijHet bestuur van de Stichting MCA Brabant heeft donderdag 9 november afscheid genomen van twee prominenten: voorzitter Jan Kerkhof en lid van de Raad van Advies Peter van der Meij. Jan Kerkhof is als voorzitter van MCA Brabant opgevolgd door Jan-Renier Swinkels en de plek in de Raad van Advies van Peter van der Meij is inmiddels ingenomen door Anton van Beers. Omdat de nieuwe voorzitter al deel uitmaakte van het bestuur, is de plaats in het bestuur van MCA Brabant die vrijkomt, ingenomen door Jan Niederer, burgemeester van Roosendaal.

 

25Port Liner Omega Architects
Het eerste volledig elektrisch aangedreven containerschip zal in de tweede helft van volgend jaar varen tussen Barge Terminal Tilburg en de zeehavens. Deze ‘Port-Liner’ vaart op omwisselbare batterij-containers zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit staat te lezen in De Binnenvaartkrant van dinsdag 5 december.

Op vrijdag 1 december werd bekend dat Port-Liner BV- het bedrijf dat deze eerste nul emissie-schepen ontwikkelt – 6,8 miljoen euro subsidie zal ontvangen in het kader van Connecting Europe Facility (CEF), een Europees steunfonds. De reden dat dit schip voor die subsidie in aanmerking komt, is dat volgens de Europese Commissie het project zal bijdragen aan de bespoediging van het gebruik van elektrische aandrijving in de binnenvaart. Het MCA heeft een bescheiden rol gespeeld bij de advisering van Port-Liner BV voor het verkrijgen van de subsidie.

hj
Het bestuur van de Stichting MCA Brabant heeft per 1 januari 2018 Hendrik-Jan van Engelen benoemd als nieuwe directeur. Hij volgt Cees van Elk op, die sinds 1 januari 2015 leiding heeft gegeven aan MCA Brabant. 


Hendrik-Jan van Engelen (1969) is momenteel werkzaam als zelfstandig consultant in havens en logistiek. Tot september 2015 was hij commercieel directeur van Havenbedrijf Gent NV. Voordien was hij delivery manager bij Logica Nederland BV, general manager bij APM Terminals International en in de negentiger jaren van de vorige eeuw werkte hij bij P&O Nedlloyd en bij Cap Gemini. 

Over het MCA

MCA is het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum Brabant. Sinds 1998 bevordert het MCA met veel succes de ontwikkeling van multimodale transporten door de provincie Noord-Brabant. Jaarlijks wordt meer dan een miljoen ton goederen multimodaal door Brabant vervoerd, gebruik makend van slimme combinaties van de weg, het spoor en het water.